Adolphe Braun şi fotografia de studiu

011_adolphe_braun_theredlist

Adolphe Braun s-a născut în “Oraşul Artei şi Istoriei” aşa cum este supranumit oraşul francez Besançon, 10 ani mai târziu, familia mutându-se în Mullhouse, oraş francez situat şi mai aproape de graniţa cu Elveţia decât precedentul. Talentul de desenator al tânărului Braun i-a inspirat pe părinţii acestuia să-l trimită la Paris unde ar fi studiat domeniul design-ului decorativ în compania unor profesori competenţi. Din nefericire, Braun nu a cunoscut succesul decât târziu în viaţă. În 1842 a reuşit să publice prima colecţie de design floral, iar un an mai târziu, acesta îşi vinde studioul din Paris şi se întoarce acasă, în Mullhouse, unde creează modele pentru materiale textile. Visul lui Adolphe Braun era pe cale să se încheie înainte ca măcar să înceapă. Braun nutrea o pasiune pentru flori, iar desenul era mijlocul său de exprimare, însă acest mijloc nu-i aducea un venit îndeajuns de satisfăcător pentru a-şi întreţine familia. La începutul anilor 50′, Braun a acordat o şansă fotografiei pentru a-i inspira noi modele florale pentru industria textilă. Acesta s-a folosit cu măiestrie de procesul ‘colodiului umed’ (negativ pe sticlă) pentru a crea nu mai puţin de 300 de fotografii, formând albumul Fleurs photographiées în 1855.

009_adolphe_braun_theredlist

Creaţia sa a captat atenţia comunităţii artiştilor din Paris, care i-au solicitat un al doilea album. În acelaşi an, Braun producea albumul care urma a fi prezentat în cadrul Expoziţiei Universale de la Paris. Beneficind de un capital mult mai generos, Braun inaugurează în 1857 compania ‘Braun et Cie’ , iar cu ajutorul copiilor săi, Henri şi Gaston Braun, porneşte într-o aventură fotografică în zona de provincie a Alsaciei. Aproape un deceniu mai târziu, Braun et Cie îşi producea propriile materiale, studio-ul reuşind să creeze mii de imagini stereoscopice cu regiuni alpine din Franţa, Germania, Elveţia şi Italia.

010_adolphe_braun_theredlist

Istoricul Naomi Rosenblum a descris munca lui Braun ca a fi reprezentativă relaţiei dintre artă şi comercializare în mijlocul secolului al XIX-lea, atunci când fotografia era încă un obiect de studiu. Studioul său din Mulhouse a devenit o întreprindere de afaceri pe scară largă, loc unde s-au produs mii de fotografii unice şi au fost ulterior comercializate în toată Europa şi America de Nord. Rosenblum povesteşte de-asemenea, despre reproducerile detaliate făcute de Braun în muzeele europene, care ulterior au ajuns în mâinile studenţilor la Arte din America de Nord, oferind o mână de ajutor semnificativă în domeniul istoriei artei în Statele Unite.

54888_1858336Adolphe_Braun_(French_-_Still_Life_of_a_Hunting_Scene_-_Google_Art_Project)

Share this:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *