Cine esti, Nancy Drew?

         lilac2a Nancy Drew este un simbol al perspicacitatii, curajului si devotamentului feminin intr-o lume a misterelor de tot felul, unde curiozitatea joaca un rol vital. In 1930, cand seria a debutat, tanara de doar 16 ani poseda o libertate, o politete, dar si o tolba plina de talente iscusite ce-si gaseau mereu intrebuintare. Intr-o perioada in care femeia nu se bucura politic ori social de libertati, descatusarea tinerei cu abilitati amatoriale de detectiv, s-a bucurat de un succes fantastic in randul ambelor sexe. Ceea ce trezea un interes nemarginit catre povestile politiste, dincolo de sexul personajului principal, se afla in metamorfoza evidenta a fetei, de la caz la caz. Este bine de stiut, ca dupa crearea personajului de catre Edward Stratemeyer, urmatoarele  editii au fost scrise de numerosi scriitori fantoma sub numele comun Carolyn Keene, pastrand intr-o anumita masura, particularitatile stabilite de catre tatal, Stratemeyer. Odata ce fiecare noua povestire, nou caz, aducea un nou scriitor in spatele masinii de scris, atingerea respectivului scriitor trebuia sa ramana impregnata in stilul personajului, cu atat mai mult cu cat, fiecare mister aducea in lumina noi talente ale eroinei. Metamorfoza tinerei detectiv, se refera mai mult la amprenta lasata de fiecare scriitor in parte in realizarea scriiturii in sine, de la culoarea parului, ori feminismul de care dadea dovada, pana la abordarea si rezolvarea cazurilor. Aceasta ‘poli-scriitura’ aducea de fiecare data o latura noua a personajului deja indragit si il facea si mai intrigant. O alta caracteristica notabila este instabilitatea emotionala a tinerei Nancy Drew, rezultat direct al acestei metode fantoma de scriere, regizata chiar de creator dupa terminarea primei editii. Unul din scriitorii fantoma, Mildred Wirt Benson, discuta in autobiografie despre implicarea emotionala pe care a transmis-o prin intermediul tinerei detectiv Nancy Drew si vede acest proces ca o eliberare a ‘dorintei de aventura neimplinita’.

          In anii treizeci, femeile erau programate sa urmeze tiparul social al starului hollywoodian, acel farmec irezistibil, puterea, ori perfectiunea mistuitoare ii sunt straine personajului Nancy Drew. In schimb, N.Drew se bucura de caracteristici neobisnuite care sa atraga publicul feminin, o inteligenta iesita din comun, sensibilitate pentru mister si un mod complet diferit de a se comporta decat dogmele sociale ale perioadei. Aceste insusiri nu se doreau mediatizate pentru a fi interpretate de tinere, insa noul atrage intotdeauna si drept dovada este numarul impresionant de 175 de volume publicate in perioada 1930-2003.

110810-nancydrewwebCartile politiste ce o centralizeaza pe Nancy Drew urmeaza indeaproape stilul lui Auguste Dupin (Edgar Allan Poe) si al lui Sherlok Holmes (Arthur Conan Doyle) insa intr-o maniera accesibila publicului larg, cu un personaj ce evolueaza cu anii, se maturizeaza si capata noi aptitudini in efortul de a raspunde curiozitatilor omului, spre deosebire de cei mentionati mai sus, ce sunt deja la un nivel al cunoasterii extrem de inalt de la bun inceput, aventurandu-se in cazuri mult mai sangeroase si greu de digerat de multe ori. Pentru fanii seriei, sa cresti alaturi de Nancy Drew si sa participi prin lectura la toate aventurile ei nu poate decat sa te inspire si sa te atasezi mai mult de viata fictiva.

            Pentru mine, Nancy este asa cum am spus la inceputul articolului, un simbol, este o fata, apoi o femeie, este un personaj fictiv intr-un oras fictiv, care rezolva cazuri/mistere ce-si au radacinile in realitatea noastra. A educat tineri, i-a distrat si le-a oferit o viziune noua despre viata, una libertina, fara bariere, iar acest gen de lectura te inspira sa crezi, cu atat mai mult in acea perioada. Un nod la jumatatea unei franghii, nu-i curma continuitatea.

Share this:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *