Figurile Lichtenberg, a doua parte, Sonetul lui Lerner

115f1787d52b9a3e90ac84c22ef7e52e

Ben Lerner este un scriitor şi editor american contemporan, în 2004 acesta lansează prima carte de poeme, ‘The Lichtenberg Figures’. Lerner este un inovator, poetul variază de la sonete la poeme în proză, munca sa explorând adesea structuri ştiinţifice în relaţia dintre limbaj, formă şi mişcare. Există o puzderie de elemente discordante, care întărâtă un limbaj purtat prin negaţie, sfidător şi cu totul conştient de sine. Ben Lerner spune într-un interviu: “Este important să se facă distincţia între sonetul ca o formă poetică şi locul sonetului în discursul poetic.” continuând prin a spune că noţiunea sonetului generează constrângeri, prin numărătoarea versurilor, unde sentimentul arbitrar este mai viu ca niciodată.

Ben Lerner sau Benjamin S. Lerner ne vorbeşte despre procesul chinuitor al creaţiei, cu atât mai mult când este vorba despre prima carte, de nevoia constantă de a discuta diverse elemente ale creaţiei cu o persoană apropiată, în cazul său fiind prietenul şi colegul Cyrus Console, de la Universitatea Brown, amândoi căutând o călăuză în realizarea primei opere. În ceea ce priveşte legătura dintre Figurile Lichtenberg şi poemele acestuia, Lerner recunoaşte că odată ce a văzut întâia oară respectivele figuri încastrate pe spatele unei victime ale descărcării electrice, a simţit de îndată că a găsit explicaţia pentru modul în care formele se întâmplă, violenţa şi frumuseţea lor în absurditate. Aforismele Lichtenberg sunt, spune Lerner, lovituri de trăsnet ale inteligenţei.

Ben Lerner este membru al Fundatiei Howard, membru Guggenheim şi în 2010 membru MacArthur. În anul 2011, Lerner devine primul american onorat cu premiul “Preis der Stadt Munster fur internationale Poesie” Distincţiile au survenit unei munci neostenite în slujba poeziei, un tânăr perseverent ce a dat glas vocii lăuntrice, ca mai apoi să se elibereze.

Vă invit să urmăriţi interviul de mai jos, realizat de The Paris Review unde Lerner povesteşte primii paşi în lumea literară, ce înseamnă Figurile Lichtenberg pentru el, dar şi despre devotamentul său pentru sonete.

Share this:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *