John Kenn Mortensen şi monştrii pe post-it

legetøjsminder-John-Kenn

John este un artist desăvârşit, un vizionar, care a reuşit să acapareze internetul prin arta sa. Scenarist şi regizor, John Kenn Mortensen este creator al unor emisiuni pentru copii în ţara natală, Danemarca.  Lumea creată de John este cufundată în tenebre, unde mintea omului ezită să ajungă, el s-a aventurat, aducând la lumină creaturi fantastice, rodul imaginaţiei sale. Aceşti monştrii creionaţi de John sunt de cele mai multe ori plasaţi într-o lume a viselor, a coşmarurilor, acolo unde posibilităţile sunt infinite. În fiecare scenă imaginată de John, copiii sunt subiectul principal şi nu monştrii alăturaţi, minţile fragede au puterea nu doar de a nu se lăsa înspăimântaţi de respectivele creaturi, ci şi de a-i accepta în rutina normalului. Monştrii tind să exprime frica imaginată a copilului, rezultatul mental în urma sentimentului de teamă în faţa întunericului, ori a necunoscutului. Sunt mereu în umbra copiilor, fie ameninţători, fie prietenoşi, sunt prezenţi şi tind să se piardă în peisajul urban ori de pădure. Un element indubitabil în creaţia artistului danez este toleranţa oamenilor, în general a copiilor, vizavi de creaturile în cauză, care bântuie neobosit cadrele realizate de acesta.

john359

Iniţial, desenele erau săvârşite pe post-it-uri, din simplă plictiseală, ca mai apoi să devină extrem de populare pe reţelele de socializare, pentru care John a început să creeze constant. Natura desenelor sale ne aminteşte de minuţiozitatea lui Lovecraft, care la rândul său deţine o armată de monştrii pe care îi regăsim în toate povestirile SF, scrise de acesta.

john414

Un lucru aparte în ceea ce-l priveşte pe John, este dorinţa sa pentru intimitate. În ciuda popularităţii de care se bucură arta sa, un simplu search pe google, care ar furniza mai multe informaţii despre artist, ne va lăsa dezamăgiţi, deoarece există foarte puţine detalii despre viaţa sa. Într-un scurt interviu, John ne oferă o fărâmă din gândurile şi intenţiile sale:

 

“Oamenii vor fi întotdeauna înfricoşaţi de monştri. Pentru unii oameni, păianjenii sunt monştrii… foarte mici, ce-i drept. Dar îmi încălzeşte inima ştiind că sunt în stare să sperii oamenii sau pur şi simplu să le dau sentimentul de a fi experimentat o mică aventură provenită de la un simplu desen pe un post-it. Este vorba de acel sentiment valabil doar pentru câteva secunde, poate şi mai puţin, momentul chiar de dinainte de a fi mâncat de ceva ce nu credeai că ar putea să existe. Este ca atunci când primeşti veşti proaste şi iţi spui în sinea ta… N-am crezut că acest lucru mi se poate întâmpla vreodată.”

fjernsynmonsteret john428 john430 john433 room237small stressmonster

 

Pentru mai multe creaţii semnate de John Kenn, sau Don Kenn aşa cum figurează pe Tumblr ori pe alte site-uri, vizitati DonKennGallery.

Share this:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *