Joseph Farquharson, reinterpretarea naturii in culori de iarna

Beneath the Snow Encumbered Branches

Beneath the Snow Encumbered Branches

            Exista mai multe metode de a te bucura de natura, iar pentru cei ce-si feresc oasele de frigul de afara, peisajele pictate sunt remediul perfect pentru inabusirea acestei dorinte. O cana de cafea fierbinte, un fotoliu comod si gazduirea ochilor tai intr-o lume, de care cu greu te vei putea desparti. Intr-o incercare de sacralizare a spatiului imaginativ, o pictura ce se incadreaza in genul peisagist poate, in taina ei, sa reflecte acea eliberare a constientului. Orice rutina, indiferent de natura ei, cere in aceeasi masura o eliberare, cere ca acel haos inexact in care traim, la munca, pe strada, in relatiile cu oamenii, sa fie potolit cumva si sa se retraga intr-o camaruta proprie care sa-i ofere relaxare si eliberare. Ei bine multi nu cunosc ori nu simt aceasta placere privind un peisaj, nu se pot transpune acolo si deci, nu pot sa se bucure de detalii ascunse, ce abia asteapta sa se lase in voia perceptiei individului.

When Snow the Pasture Sheets

When Snow the Pasture Sheets

            Un peisagist care mi-a furat atentia, poate si datorita inclinatiei sale catre echilibru si armonie, este Joseph Farquharson (4 Mai 1846 – 15 Aprilie 1935), despre care nu se gasesc informatii in limba materna, lucru frustrant de altfel. Joseph transmite prin arta sa, acel sentiment de liniste, de reculegere, de comfort prelungit si letargie care-ti bucura privirea, un rai al visatorilor daca imi permiteti. Privelistea picturilor sale lasa privitorului o senzatie aparte si il trimite mereu in spatii pierdute oarecum de civilizatie. Nu povestea este cea care-ti atrage atentia, nu exista personaje vestite intruchipate in munca sa, doar drumuri flancate de copaci, ce se intind parca intr-o eternitate, paduri, dealuri arcuite, poteci serpuite si in toate operele sale, fiinta vie, fie ca este vorba de nelipsitele ovine insirate pe de-a lungul unui drum pierdut de lume, fie ca este vorba de vreun pastor, ori pescar, acestea palesc neincetat inaintea Dumnezeirii spatiului in care se afla si sunt portretizate. Omul si necuvantatoarele sufera de micimea existentei lor, dar iau parte la spectacolul naturii inghetate. Peisajele lui Joseph cauta sa reliefeze natura inghetata, sub troiene, acolo unde ciripitul pasarilor este strain. Doar zapada trosnind sub ghete, corbi facandu-si croncanitul auzit in departare si crengi sleite de vifor ce se incaleca si paraie la atingerea vantului. Respiratia ingreunata de aerul rece si aburi iesind pe gura in valuri ce se rotesc si apoi dispar.

The Sun Fast Sinks in the West

The Sun Fast Sinks in the West

            Joseph provenea dintr-o familie instarita, majoritatea lucrarilor sale imortalizeaza chiar meleagurile din Finzean Aberdeenshire, ce apartin familiei, el mostenind titlul de mosier de la fratele sau mai mare, Robert. Pasiunea pentru pictura s-a materializat inca de la o varsta frageda, fiind influentat de catre faimosul peisagist Peter Graham. Joseph Farquharson a fost un patriot dedicat, un om sensibil ce se folosea de simboluri in pictura sa pentru a transmite diverse stari de melancolie si acalmie. Temele sale cuprind rasaritul si apusul ca momente principale ale zilei, nelipsitele ovine si desigur, omul in imbratisarea pustietatii, in toata frumusetea singularitatii sale. Dedicatia lui Joseph pentru peisaje l-a impins sa-si construiasca o coliba pe roti, destinata picturii in aer liber, dotata cu aragaz si o fereastra cuprinzatoare de sticla, in asa fel putea rezista in inima iernii pentru a reda cu sfintenie tabloul natural in care se afla.

            Un maestru al atmosferei, un om ce se bucura de o pasiune sfasietoare si care a ocupat fara ezitare un loc in istorie, Joseph Farquharson este si in zilele noastre un nume demn de amintit, o viziune dramatica inspirata de dragostea pe care o avea pentru locul unde a trait si s-a stins, locul caruia ii spunea casa.

Aici aveti un mini-documentar realizat de BBC in memoria celui care a fost, Joseph Farquharson.

Share this:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *