O scamatorie extraterestra, intre ignoranta si cunoastere.

In spatele unei postari agasante pe facebook.

 

Incep prin a lauda o alta incercare a omului de a-si raspunde la intrebarile existentiale, de a aprofunda cautarile sale, indiferent in ce directie. Si laud caci asa cum bine stiti, cautarea nu-si mai are adepti, oamenii nu mai sunt preocupati sa descopere, sa inteleaga de ce suntem aici si cum am ajuns aici? Problemele, lipsa timpului, atentia slabita si manipulata a facut din om un obiect aproape mecanic, cu o randuire clara, ce are rolul de a-l abate de la intrebari ce chinuie mintea umana inca de la inceputuri.

OZN

Am luat cunostinta de aceasta ideologie asa cum multi dintre voi deja ati facut-o, printr-o postare sponsorizata pe facebook, anume, Miscarea Raeliana. Prima reactie a fost sa rad, sa ma hlizesc, sa ma indoi de la jumatate in hohote necontrolate de ras, deoarece pentru mine, intreaga poveste era umoristica, departe de o viziune biblica a Genezei, ori macar una pagana. Dar din pura curiozitate, i-am dat sansa unei lecturi. Am spus, cat de rau poate fi? Am citit lucruri mai revoltatoare pana acum. Cu ce poate aceasta teorie sa-mi schimbe modul cum vad, ori interactionez cu oamenii si lucrurile din jurul meu. Iar concluzia trasa in urma unui studiu primitiv, nu este o reinventare ori o descoperire nemaintalnita, ci o carte science fiction obisnuita, o conventie pe care trebuie sa o stabilesti de la bun inceput.

O prima observatie este faptul ca omul nu-si pune destinul in mainile unei teorii evolutioniste, doar de dragul de a face parte dintr-una, doar de a fi implicat intr-o miscare, nu. In general, aceste teorii, indiferent cat de smintite pot parea la prima vedere, sunt extrem de complexe, fiecare concentrandu-se pe viziunea proprie. Fie create in urma plictiselii, ori unei obsesii puternice pentru nou si neatins, Miscarea Raeliana indruma cu autoritate oamenii catre refuzul ideologiilor spirituale de baza si indreptarea atentiei catre supranatural. O reinterpretare prin lupa unui individ in carne si oase. Inca din Prefata Primei Carti, intelegem despre convingerea lor de neatins, despre caile catre o viata dusa in pace si armonie, istoria planetara si despre locul si pozitia noastra prezenta in universul cunoscut si necunoscut. Indeajuns cat sa-ti fure atentia si sa continui o lectura non-agresiva, care te asigura inca din primele randuri, ca nu doreste sa te influenteze, tocmai datorita sigurantei lor in propria credinta (sa crezi intr-o teorie, dintr-o mie, cu atata ravna, incat sa te declari ignorant fata de cel ce se afla intr-o opozitie religioasa cu tine, dar caruia totusi, ii impartasesti ceea ce tu consideri de neatins).

Miscarea Raeliana propune o teorie noua (si o numesc ‘teorie’ deoarece, chiar ei o mentioneaza astfel), care imbraca vesmantul filozofic dar si rational constientizat de omenire pana in acest moment istoric. Teoria prezinta existenta unor oameni de stiinta de pe o alta planeta, care au venit pe Terra si au creat toate formele de viata, dupa chipul si asemanarea lor. Acesti oameni de stiinta sunt mentionati, spun ei, chiar si in izvoare scrise stravechi, ale multor culturi si au educat umanitatea de-a lungul diferitelor epoci prin diversi mesageri. Stramosii nostri i-au venerat, i-au considerat zei si le-au dat numele de ‘Elohim'(in ebraica veche inseamna “Cei care vin din cer”). Se pare ca trecerea timpului a alterat aceasta denumire plurala de Elohim, intr-una singulara de “Dumnezeu” care apare in Bibliile din ziua de azi.

Se considera ca omul a atins un nivel de intelegere care sa le permita acestor oameni de stiinta sa trimita un ultim mesager, pe Rael, ori Claude Vorilhon, un jurnalist, detinator al revistei Autopop, destinata iubitorilor de masini sport. Bun. Pana acum, totul pare un film SF pe care toti l-am vazut la cinema, ori in propriile locuinte in fata televizorului. Rael isi incepe aventura raeliana in decembrie 1973, cand intalneste o creatura numita Yahweh, care ii impartaseste secretele omenirii. Rael isi dedica urmatorii 30 de ani din viata calatoriilor in care isi promoveaza cartile si teoriile extraterestre.

Raelienii sunt atei, ei nu cred in existenta unui Dumnezeu ori in suflet si pledeaza pentru progresul stiintei ca fiind cheia obtinerii unei vieti eterne. Orice astfel de crez, teorie, oricum a-i numi-o,  este o creatie a omului. Tu, eu, alaturi de altii ca noi, intalnind aceasta creatie, o respingem fara sa-i cunoastem principiile si asta deoarece nu are o baza spirituala. Aceasta respingere vine, dupa parerea mea, din nesiguranta identitatii persoanei in cauza. Atunci cand respingi un lucru, in subconstient, iti este teama de necunoscut si de efectul ce-l poate avea asupra ta. Adevarul sta in cautare, caci asa cum un budist poate citi Biblia, ori un crestin ortodox poate studia Coranul, tine de libertatea mentala si spirituala sa nu-ti clintesti judecata, dar sa ai deschiderea cunoasterii, sa treci peste tabu-ul vremii, sa-ti pui intrebari si sa incerci sa-ti raspunzi, indiferent de apartenenta religioasa. Desigur, aici, Miscarea Raeliana este doar un exemplu, este un raspuns pentru ateii indragostiti de fantastic.

Mie imi place sa cred ca exista un Dumnezeu, iar viata spirituala este precum un carusel nesfarsit de emotii la care nu vreau si nu pot sa renunt. Insa ateismul este frecventat tot mai mult, odata cu ignoranta, trecerea rapida printr-o viata materiala ce ofera pana intr-un punct, dar nu implineste. Traim intr-o perioada de seceta a curiozitatii spirituale de orice fel, oamenii considera ca toate intrebarile au fost puse deja si raspunsurile intarzie sa apara. Ne-am adapostit la umbra tehnologiei care ne lasa sa alegem, ce vrem sa stim, iar alegerile din pacate sunt lipsite de esenta. Poate ca Miscarea Raeliana va disparea, poate ca valoarea ei este nula in ceea ce priveste cursul omenirii si religia in sine care sufera dramatic in acest secol 21, dar este important sa invatam despre lucruri si sa le trecem printr-o sita; evenimente istorice si ideologii care exista dinainte sa ne nastem si vor dainui, indiferent de calitatea lor, mult dupa ce vom muri.  Daca noi suntem trecatori, cunoasterea este eterna.

Share this:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *