Omul, nevoie si satisfactie

10495834_594164017370816_8373367477937963162_o

Cat de puternice sunt razele soarelui, cat de galbene, cum se revarsa si nu inceteaza sa se stinga. Iar pala aceea de nori prin care trece lumina soarelui este parca un hamac in care se leagana nestingherit, neobosit de venirea lunii. Cand ai zambit ultima data la atingerea soarelui pe obrazul tau brazdat de griji si incetosat de lacrimi incrucisate, cand? Zambet neconditionat, parca sugerat de caldura, dictat de nevoie. Stii ce-i mai ciudat? Ca si atunci cand uiti sa-i zambesti, soarele se intoarce la tine oricum, fie ca esti prins cu ale tale, te mangaie, te alinta, oricat de greu ti-a fost drumul prin intunecimea noptii, el va fi acolo, in toiul diminetii sa te-ntampine, de ce? Acest proces il definim ca o calitate pe care o cautam in oameni si intarzie sa apara, iar cand se intampla sa o descoperim, realizam ca este de scurta durata, caci noi nu suntem sori, suntem oameni, trecatori. Chiar daca aceasta calitate exista in noi, nu se asemuieste cu soarele datorita conditiei noastre de muritori. Insa cautarea nu se opreste, este in sangele nostru sa tanjim si sa traim in spiritul lipsurilor.

Deseori nevoia primara ori superficiala, indiferent de natura ei, trebuie satifacuta, insa esenta se afla intr-un corp perfect precum soarele si nu in circuitul lui. Spun asta deoarece o placere indeplinita, una in totalitatea si frumusetea ei, nu ar rezulta repetarea acesteia, nu a-i mai simti nevoia niciodata daca ar fi una perfecta. Sa presupunem ca simti nevoia sa te bucuri de gustul acrisor al unui mar verde. Odata mancat, savurat, complexitatea gustului se arata ravasitor, neimaginat de om pana acum, iar nevoia de a mai savura vreodata gustul unui mar verde ar disparea pe vecie, caci in subconstient ai atins deja acel punct suprem. Insa relatia nevoie-satisfacere are alte legi, ce imbraca destinul uman. Nevoia este cea care ne tine in viata de multe ori, venind mereu sub alte forme, care sa ne surprinda si sa ne ambitioneze satisfacerea lor, indiferent pe ce cai. Precum soarele apare si dispare in imbratisarea orizontului intr-un infinit nedeslusit, la fel intelegem satifactia. O senzatie, o secunda, poate un minut in care uitam de nevoia care ne-a adus acolo. Satisfactia devine trecatore, la fel ca noi, iar nevoia un impetuos necesar, amandoua in complementaritate. O nevoie ce revine mereu si mereu, in ciuda faptului ca ajuta procesul de continuitate a vietii umane, ii descopera lipsurile, o satisfactie stirba care intampina nevoia, niciodata pe culmile perfectiunii si deci vom insista sa cautam placerea absoluta. In van totusi.

Este curios ce se intampla cu o nevoie neimplinita, aceasta posibilitate nu am discutat-o inca si totusi este atat de prezenta. Voi lua un exemplu care sa releve exact efectul unei nevoi neimplinite: iubirea. Una din nevoile existentiale, prezenta in toate momentele istoriei, este de a fi iubit. Omul simte nevoia neperturbata de a fi iubit de catre cineva mai presus decat sa iubeasca insusi. Ati observat cum se manifesta un om ce nu primeste atentia de care are nevoie, sa nu vorbim de simtamantul tainic al iubirii. Este un om transformat, devine rece, nociv pentru el, dar si pentru cei din jurul sau, este un minus al universului doar datorita acestui fapt, iar vina nu este a lui. O nevoie neimplinita il macina pe om, il departeaza de tot ce ii este natural si incepe a trai in contradictoriu cu viata.

Consider nevoia ca fiind un element vital in existenta noastra, element ce nu trebuie neglijat sub nici o forma. In cautarea satisfacerii acelei nevoi, sa nu ne lasam in voia obisnuitului, mecanicului ce survine datorita monotonului. Satisfacerea sa o simtim de parca ar fi ultima, de parca soarele ar rasari si ar apune pentru ultima data. Doar atunci razele te vor mangaia pe de-a-ntregul si vei uita de nevoia ce te-a pironit in calea lor.

Foto: Dragos Stoica

Share this:

One comment on “Omul, nevoie si satisfactie”

  1. Williamsi says:

    Thanks a lot for the post.Much thanks again. Will read on… Puckett

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *