Paul Smith, o victorie inaintea neputintei

Paul Smith este dovada vie a vointei, a elementului creator ce zace in fiecare dintre noi, descoperit ori nedescoperit, darul de a trai este urcat pe un piedestal, unde el, in ciuda piedicilor, a reusit sa ajunga.

Paul, nascut in Philadelphia in anul 1921, a fost diagnosticat inca din primii ani de viata cu o maladie crunta, o pareza cerebrala care nu ii permitea sa vorbeasca coerent, sa manance ori sa se imbrace fara ajutor. La varsta de 15 ani, Paul a descoperit magia masinii de scris, dar nu in modul traditional, caci folosirea mainilor pentru a tasta fluid si corect era imposibil. Baiatul s-a folosit de masina de scris pentru a picta, folosindu-se de un cod al caracterelor, un cod creat si stabilit de el, a reusit sa reproduca fotografii si picturi celebre, ocupandu-si timpul pana la refuz. Simtul artistic a continuat sa-i serveasca precum o evadare din realitate, cea in care nu putea duce o viata normala. Paul se folosea de una din maini pentru a o stabiliza pe cealalta si a o pozitiona corect, deasupra tastei pe care dorea sa o loveasca, in timp, rafinandu-si stilul. Chiar daca nu a publicat niciodata, operele lui Paul au aparut in mai multe carti despre arta, chiar si dupa ce acesta s-a oprit din a crea, in 2004, atunci cand boala s-a agravat. In 2007 Paul Smith isi lua adio de la realitatea care il tratase cu atat dispret. Paul a fost iubit de familie si ingrijit cu atentie intr-un azil, in Roseburg Oregon. Paul nu reprezinta doar un exemplu de urmat, ci o reusita a rasei umane, o victorie inaintea imposibilului, o minte sclipitoare, o viziune, un dar.

Mai jos aveti doua video-uri, un mini-documentar despre acesta si un altul ce va arata detaliul fascinant al lucrarilor sale.

Share this:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *