Prin ochii lui Camilo José Vergara

Bronx River, Bronx, 1970

Bronx River, Bronx, 1970

           Fotograful si documentaristul Camilo José Vergara se foloseste de arta fotografica pentru a surprinde momente de viata urbana. Fotografia este pentru el un instrument intr-un experiment social, care evidentiaza schimbarile survenite in urma trecerii timpului.

         In 1968, Vergara ajunge in New York pentru a-si continua studiile in sociologie in cadrul Universitatii Columbia. Acesta ajunge la concluzia ca se poate folosi de fotografie ca o metoda sistematica de documentare a schimbarilor in mediul urban, dar si de observare a diferentelor de comportament, a evolutiei urbane in sine. A dezvoltat o metoda de fotografiere diferita, care lasa o impresie obiectiva privitorului si particularitatea acestei metode statea chiar in spatiul ales drept subiect. Odata fotografiat, acelasi spatiu urma a fi vizitat dupa o anumita perioada de timp(luni, ani) si capturat din nou pentru a tine o evidenta a transformarilor. Aceasta metodologie a aplicat-o in mai multe orase, in general cele vizate erau afectate economic, reusind sa surprinda machiajul timpului asupra comunitatilor in cauza.

Hunts Point, South Bronx, 1970

Hunts Point, South Bronx, 1970

          Camilo José Vergara s-a bucurat de recunoasterea meritata pentru efortul depus pe ramura sociologica. In 2002 primeste premiul MacArthur ‘Genius Grant’ pentru intreaga cariera, in 2010 primeste premiul Berlin, iar in 2013, distinctia inmanata chiar de presedintele Obama, Medalia Nationala Umanistica (distinctie americana ce recunoaste anual contributia adusa intelegerii oamenilor).

Girls with Barbies, East Harlem, 1970

East Harlem, 1970

 

Fifth Ave. at 110th St. E. Harlem 1970

Fifth Ave. at 110th St. E. Harlem 1970

 

South Bronx, 1970

South Bronx, 1970

 

View of the World Trade Center under construction from Duane Street, Manhattan, 1970. The homeless man in this image woke up as he was being photographed and asked Vergara to buy him a ham sandwich.

World Trade Center in constructie, Duane Street, Manhattan, 1970.

 

Lower East Side, 1970

Lower East Side, 1970

Share this:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *