Robert Browning, sunetul unei voci…

 

Aprilie 7, 1889

 

Robert Browning, una din cele mai importante figuri ale epocii victoriene, devine primul om al literaturii ce isi imortalizeaza vocea. La una din petrecerile celebre, Robert isi recita poemul inaintea fonografului inventat de Edison cu 12 ani in urma. Oamenii inca descopereau acest magnific instrument, revolutionar, iar fiecare inregistrare era o noua aventura.

screen-shot-2015-05-07-at-6.57.53-pm1

Problema hazlie a fost ca Browning, atunci in varsta de 80 de ani, nu-si putea aminti propriul poem, iar dupa primele trei versuri se opreste, al patrulea vers este vag chiar si pentru el. Browning isi inainteaza scuzele si recunoaste ca ‘Un lucru, totusi, nu voi uita toata viata, uimitorul moment al superbei dumitale inventii.’ Insa acest moment pretios pentru poet se curma odata cu moartea acestuia 8 luni mai tarziu.

Pe 12 Decembrie, 1890, la prima aniversare a mortii lui Robert Browning, London Browning Society (grup de admiratori al indragitului poet) se intruneste si il comemoreaza ascultand inregistrarea de pe aparatul lui Edison. Cilindrul de hartie acoperit cu ceara pe care aparatul inregistra sunetul i-a fascinat. Asa se face ca, doua zile mai taziu, un articol in London Times mentiona comemorarea ca fiind un moment unic in istoria stiintei si ca niciodata pana in acel moment, Robert Browning, ori alta voce, nu mai fusese auzita de dincolo de mormant.

Share this:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *